Madera, pod względem kulinarnym nie różni się “aż tak bardzo” od typowej europejskiej kuchni. W restauracjach można znaleźć te same dania, co wszędzie, jednak jest kilka tradycyjnych potraw, których warto spróbować.
Pierwsza rzecz, o której warto pamiętać - maderska kuchnia to przede wszystkim mięso i ryby. Dla wegetarian, a już tym bardziej wegan, będzie to mało sprzyjające miejsce.
PRZYSTAWKI
Bolo do Caco
Najbardziej popularną przystawką, która zawsze widnieje na szczycie karty dań jest Bolo do Caco, czyli tradycyjny chleb z masłem czosnkowym.
Lapas
Jak przystało na wyspę, królują tutaj owoce morza, dlatego koniecznie spróbuj grillowanych skałoczepów. Jak je jeść? Poczekaj, aż odrobinę przestygną, weź do ręki muszlę i… ślurpnij!
DANIA GŁÓWNE
Espetada
Każdy lokal powie Ci, że najbardziej maderskim daniem na wyspie jest espetada, czyli duży wołowy szaszłyk. Tradycyjnie mięso jest nakłuwane na gałązkę drzewa laurowego, ale można teraz także spotkać zwykłe, metalowe szpikulce. Dla fanów mięsa jest to absolutnie obowiązkowa pozycja.
Espada com banana
W przewodnikach i restauracjach usłyszysz, że kolejnym tradycyjnym daniem jest ryba pałasz czarny podawana ze smażonym bananem. Chociaż nie jest to tak naprawdę tradycyjne połączenie, to na dobre weszło już do restauracyjnych menu. Niemniej jednak pałasz czarny (także bez banana) jest lokalną rybą o przerażającym wyglądzie i pysznym smaku. Z bananem czy bez - warto spróbować!
Owoce morza
Wszelkiego rodzaju ośmiornice, krewetki i inne morskie stworzenia będą tutaj świeże i pyszne. Warto ich spróbować zwłaszcza w rybackich miejscowościach takich jak: Caniçal i Câmara de Lobos.
Bife de atum
Stek z tuńczyka, to kolejna odsłona rybnych dań. Często jest podawany z sosem cebulowym.
Milho frito
Dodatek do dań głównych. To smażone kostki z mąki kukurydzianej. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Jadalne kasztany
W listopadzie na Maderze jest sezon na jadalne kasztany. Można ich spróbować nie tylko na ulicznych stoiskach, ale także w restauracjach w Dolinie Zakonnic, w najróżniejszych odsłonach.
DESERY
Bolo de Mel
Miodowe ciasto przypominające nasz piernik. Słodkie, wilgotne ciasto przygotowywane z miodem z trzciny cukrowej.
Pastel de Nata
Ciastka z ciasta francuskiego i masy budyniowej.
Malasadas
Rodzaj maderskich pączków, które są przygotowywane w okresie karnawału. Najczęściej podawane z miodem z trzciny cukrowej.
Sonhos
Kolejna karnawałowa, maderska słodycz. Jest to (podobnie jak malasadas) rodzaj portugalskich początków. Są to małe, lekkie i bardzo puszyste kulki smażonego ciasta.
NAPOJE
Brisa
Najbardziej maderski napój bezalkoholowy, to produkowana tutaj Brisa. To gazowany sok, którzy możemy dostać w kilku smakach, jednak tym “flagowym” jest oczywiście Brisa Marakuja. Dostępna w dwóch wersjach: bez cukru i z cukrem.
Poncha
Obowiązkowy punkt na liście rzeczy do spróbowania na Maderze. To lokalny drink na bazie rumu z dodatkiem soku z cytryny i cukru. Prawdziwa poncha ma tylko dwa rodzaje:
Regional - słodsza, z dodatkiem pomarańczy i miodu
Pescador - kwaśniejsza, tylko z cytryną i cukrem
Pozostałe smaki ponchy, które znajdziemy na Maderze są stworzone “pod turystów” i nie mają nic wspólnego z tradycją. ;)
Wino Madera
Dla fanów cięższych smaków wino Madera będzie prawdziwym rarytasem.
Vino Verde
Zielone wino, które znajdziemy zarówno w restauracjach, jak i supermarketach. Bardzo świeże i lekko musujące.
Pé de Cabra
Mieszanka wina Madera, cukru, ciemnego piwa, lodu, skórki z cytryny i kakao.
To oczywiście nie są wszystkie tradycyjne dania i napoje, które znajdziesz na Maderze, a jedynie te najpopularniejsze. Taki typowy must-try. :)
Daj znać, których smaków jesteś najbardziej ciekaw, a tym czasem…
Até logo!
Margo 🏝️
Comments