top of page

Jedzenie na Maderze, czyli co wybrać z menu

Madera, pod względem kulinarnym nie różni się “aż tak bardzo” od typowej europejskiej kuchni. W restauracjach można znaleźć te same dania, co wszędzie, jednak jest kilka tradycyjnych potraw, których warto spróbować.


Pierwsza rzecz, o której warto pamiętać - maderska kuchnia to przede wszystkim mięso i ryby. Dla wegetarian, a już tym bardziej wegan, będzie to mało sprzyjające miejsce.


PRZYSTAWKI


Bolo do Caco

Najbardziej popularną przystawką, która zawsze widnieje na szczycie karty dań jest Bolo do Caco, czyli tradycyjny chleb z masłem czosnkowym.


Lapas

Jak przystało na wyspę, królują tutaj owoce morza, dlatego koniecznie spróbuj grillowanych skałoczepów. Jak je jeść? Poczekaj, aż odrobinę przestygną, weź do ręki muszlę i… ślurpnij!


DANIA GŁÓWNE


Espetada

Każdy lokal powie Ci, że najbardziej maderskim daniem na wyspie jest espetada, czyli duży wołowy szaszłyk. Tradycyjnie mięso jest nakłuwane na gałązkę drzewa laurowego, ale można teraz także spotkać zwykłe, metalowe szpikulce. Dla fanów mięsa jest to absolutnie obowiązkowa pozycja.


Espada com banana

W przewodnikach i restauracjach usłyszysz, że kolejnym tradycyjnym daniem jest ryba pałasz czarny podawana ze smażonym bananem. Chociaż nie jest to tak naprawdę tradycyjne połączenie, to na dobre weszło już do restauracyjnych menu. Niemniej jednak pałasz czarny (także bez banana) jest lokalną rybą o przerażającym wyglądzie i pysznym smaku. Z bananem czy bez - warto spróbować!


Owoce morza

Wszelkiego rodzaju ośmiornice, krewetki i inne morskie stworzenia będą tutaj świeże i pyszne. Warto ich spróbować zwłaszcza w rybackich miejscowościach takich jak: Caniçal i Câmara de Lobos.


Bife de atum

Stek z tuńczyka, to kolejna odsłona rybnych dań. Często jest podawany z sosem cebulowym.


Milho frito

Dodatek do dań głównych. To smażone kostki z mąki kukurydzianej. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.


Jadalne kasztany

W listopadzie na Maderze jest sezon na jadalne kasztany. Można ich spróbować nie tylko na ulicznych stoiskach, ale także w restauracjach w Dolinie Zakonnic, w najróżniejszych odsłonach.


DESERY


Bolo de Mel

Miodowe ciasto przypominające nasz piernik. Słodkie, wilgotne ciasto przygotowywane z miodem z trzciny cukrowej.


Pastel de Nata

Ciastka z ciasta francuskiego i masy budyniowej.


Malasadas

Rodzaj maderskich pączków, które są przygotowywane w okresie karnawału. Najczęściej podawane z miodem z trzciny cukrowej.


Sonhos

Kolejna karnawałowa, maderska słodycz. Jest to (podobnie jak malasadas) rodzaj portugalskich początków. Są to małe, lekkie i bardzo puszyste kulki smażonego ciasta.


NAPOJE


Brisa

Najbardziej maderski napój bezalkoholowy, to produkowana tutaj Brisa. To gazowany sok, którzy możemy dostać w kilku smakach, jednak tym “flagowym” jest oczywiście Brisa Marakuja. Dostępna w dwóch wersjach: bez cukru i z cukrem.


Poncha

Obowiązkowy punkt na liście rzeczy do spróbowania na Maderze. To lokalny drink na bazie rumu z dodatkiem soku z cytryny i cukru. Prawdziwa poncha ma tylko dwa rodzaje:

Regional - słodsza, z dodatkiem pomarańczy i miodu

Pescador - kwaśniejsza, tylko z cytryną i cukrem


Pozostałe smaki ponchy, które znajdziemy na Maderze są stworzone “pod turystów” i nie mają nic wspólnego z tradycją. ;)


Wino Madera

Dla fanów cięższych smaków wino Madera będzie prawdziwym rarytasem.


Vino Verde

Zielone wino, które znajdziemy zarówno w restauracjach, jak i supermarketach. Bardzo świeże i lekko musujące.


Pé de Cabra

Mieszanka wina Madera, cukru, ciemnego piwa, lodu, skórki z cytryny i kakao.



To oczywiście nie są wszystkie tradycyjne dania i napoje, które znajdziesz na Maderze, a jedynie te najpopularniejsze. Taki typowy must-try. :)


Daj znać, których smaków jesteś najbardziej ciekaw, a tym czasem…


Até logo!

Margo 🏝️

1091 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page