top of page

Jedzenie na Maderze, czyli co wybrać z menu

  • Zdjęcie autora: Margo
    Margo
  • 13 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 21 lis 2023

Madera, pod względem kulinarnym nie różni się “aż tak bardzo” od typowej europejskiej kuchni. W restauracjach można znaleźć te same dania, co wszędzie, jednak jest kilka tradycyjnych potraw, których warto spróbować.


Pierwsza rzecz, o której warto pamiętać - maderska kuchnia to przede wszystkim mięso i ryby. Dla wegetarian, a już tym bardziej wegan, będzie to mało sprzyjające miejsce.


PRZYSTAWKI


Bolo do Caco

Najbardziej popularną przystawką, która zawsze widnieje na szczycie karty dań jest Bolo do Caco, czyli tradycyjny chleb z masłem czosnkowym.

ree

Lapas

Jak przystało na wyspę, królują tutaj owoce morza, dlatego koniecznie spróbuj grillowanych skałoczepów. Jak je jeść? Poczekaj, aż odrobinę przestygną, weź do ręki muszlę i… ślurpnij!

ree


DANIA GŁÓWNE


Espetada

Każdy lokal powie Ci, że najbardziej maderskim daniem na wyspie jest espetada, czyli duży wołowy szaszłyk. Tradycyjnie mięso jest nakłuwane na gałązkę drzewa laurowego, ale można teraz także spotkać zwykłe, metalowe szpikulce. Dla fanów mięsa jest to absolutnie obowiązkowa pozycja.

ree

Espada com banana

W przewodnikach i restauracjach usłyszysz, że kolejnym tradycyjnym daniem jest ryba pałasz czarny podawana ze smażonym bananem. Chociaż nie jest to tak naprawdę tradycyjne połączenie, to na dobre weszło już do restauracyjnych menu. Niemniej jednak pałasz czarny (także bez banana) jest lokalną rybą o przerażającym wyglądzie i pysznym smaku. Z bananem czy bez - warto spróbować!

ree

Owoce morza

Wszelkiego rodzaju ośmiornice, krewetki i inne morskie stworzenia będą tutaj świeże i pyszne. Warto ich spróbować zwłaszcza w rybackich miejscowościach takich jak: Caniçal i Câmara de Lobos.

ree

Bife de atum

Stek z tuńczyka, to kolejna odsłona rybnych dań. Często jest podawany z sosem cebulowym.

ree

Milho frito

Dodatek do dań głównych. To smażone kostki z mąki kukurydzianej. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

ree

Jadalne kasztany

W listopadzie na Maderze jest sezon na jadalne kasztany. Można ich spróbować nie tylko na ulicznych stoiskach, ale także w restauracjach w Dolinie Zakonnic, w najróżniejszych odsłonach.

ree

DESERY


Bolo de Mel

Miodowe ciasto przypominające nasz piernik. Słodkie, wilgotne ciasto przygotowywane z miodem z trzciny cukrowej.

ree

Pastel de Nata

Ciastka z ciasta francuskiego i masy budyniowej.

ree

Malasadas

Rodzaj maderskich pączków, które są przygotowywane w okresie karnawału. Najczęściej podawane z miodem z trzciny cukrowej.

ree

Sonhos

Kolejna karnawałowa, maderska słodycz. Jest to (podobnie jak malasadas) rodzaj portugalskich początków. Są to małe, lekkie i bardzo puszyste kulki smażonego ciasta.

ree

NAPOJE


Brisa

Najbardziej maderski napój bezalkoholowy, to produkowana tutaj Brisa. To gazowany sok, którzy możemy dostać w kilku smakach, jednak tym “flagowym” jest oczywiście Brisa Marakuja. Dostępna w dwóch wersjach: bez cukru i z cukrem.


Poncha

Obowiązkowy punkt na liście rzeczy do spróbowania na Maderze. To lokalny drink na bazie rumu z dodatkiem soku z cytryny i cukru. Prawdziwa poncha ma tylko dwa rodzaje:

Regional - słodsza, z dodatkiem pomarańczy i miodu

Pescador - kwaśniejsza, tylko z cytryną i cukrem


Pozostałe smaki ponchy, które znajdziemy na Maderze są stworzone “pod turystów” i nie mają nic wspólnego z tradycją. ;)


Wino Madera

Dla fanów cięższych smaków wino Madera będzie prawdziwym rarytasem.


Vino Verde

Zielone wino, które znajdziemy zarówno w restauracjach, jak i supermarketach. Bardzo świeże i lekko musujące.


Pé de Cabra

Mieszanka wina Madera, cukru, ciemnego piwa, lodu, skórki z cytryny i kakao.


ree

To oczywiście nie są wszystkie tradycyjne dania i napoje, które znajdziesz na Maderze, a jedynie te najpopularniejsze. Taki typowy must-try. :)


Daj znać, których smaków jesteś najbardziej ciekaw, a tym czasem…


Até logo!

Margo 🏝️

1 komentarz


Gość
26 lis 2024

Witamy serdecznie Panią Gosię. Pozdrawiamy Jola, Weronika, Slawek

Polub
bottom of page